Οι εισροές ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων και οι ροές κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα περιορίσουν το επενδυτικό κενό που δημιούργησε στην χώρα η 10ετής κρίση χρέους/ύφεση

Αν και θα αποφύγει την τεχνητή ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης) με την βοήθεια της δημοσιονομικής στήριξης και των ροών του Ταμείου Ανάκαμψης, εντούτοις η ανάπτυξη στην Ελλάδα, από το 6,2% το 2022, θα επιβραδύνει στο ισχνό 1,1% το 2023, για να αυξηθεί μερικώς στο 1,9% το 2024, εκτίμησε η Morgan Stanley.

Οι εισροές ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων και οι ροές κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα περιορίσουν πάντως όπως εκτιμά, το επενδυτικό κενό που δημιούργησε στην χώρα η 10ετής κρίση χρέους/ύφεση.

Διαβάστε επίσης – KPMG: «Ήπια και σύντομη» ύφεση αναμένουν οι Έλληνες CEOs

Το σχέδιο της Ελλάδας («Ελλάδα 2.0») είναι συνολικής αξίας 30,5 δισ. ευρώ, περίπου το 16% του ΑΕΠ του 2019, και περιλαμβάνει έως και 106 επενδυτικά έργα που αφορούν στις υποδομές, στην ενεργειακή απόδοση, στην ηλεκτρική ενέργεια και στην ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, και 67 μεταρρυθμίσεις που εστιάζουν σε πολλά από τα προβληματικά σημεία της χώρας και στις διαρθρωτικές οικονομικές προκλήσεις, όπως προσδιορίζονται από τις συστάσεις της Κομισιόν.

Συνολικά, το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ έως και κατά 6,9% έως το 2026, με βάση τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

O πληθωρισμός από το 10,2% εφέτος, αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,1% το 2023 και στο 2,5% το 2024, με το δημόσιο χρέος να υποχωρεί στο 168,7% του ΑΕΠ το επόμενο χρόνο και στο 166,2% του ΑΕΠ το 2024.

Δεν «βλέπει» πάντως προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς το 75% βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών την στιγμή που το προφίλ του χρέους είναι πολύ θετικό με την μέση ωρίμανση (με τα επίσημα δάνεια) να διαμορφώνεται στα 20,6 χρόνια ή στα 9 χρόνια για το ελληνικό χρέος που διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές, την ώρα που το μέσο επιτόκιο είναι πολύ ελκυστικότερο σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η πρόβλεψη για την επενδυτική βαθμίδα

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πάντως πως η ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» θα καθυστερήσει, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης με βάση και τις γεωπολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις τηρούν στάση αναμονής. Η…