Ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό να κοιμόμαστε καλά το βράδυ • Απαραίτητο να πληρούνται πέντε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σε… φάρμακο αναδεικνύεται ο ύπνος σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, καθώς προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία του οργανισμού. Μάλιστα και σύμφωνα με τα σχετικά συμπεράσματα μπορεί να αποτρέψει τα επτά στα δέκα εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες. Ωστόσο, παρότι η συνήθεια αυτή είναι στην πραγματικότητα επιβεβλημένη αλλά και εύκολη, δυστυχώς μόνο το 10% του πληθυσμού πληροί τις προϋποθέσεις της, σύμφωνα με μια νέα, πολυετή μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από το γαλλικό Εθνικό Ιδρυμα Υγείας & Ιατρικής Ερευνας (INSERM), στο Παρίσι, παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC Congress 2022) μελέτη που έδειξε ότι ο καλός, ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιαγγειακή υγεία.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, να πληροί πέντε συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αλλωστε, σειρά μελετών έχει εξετάσει τη συσχέτιση του ύπνου με τα εγκεφαλικά και την καρδιοπάθεια, αναλύοντας τα οφέλη της καλής αυτής συνήθειας.

Μία σημαντική διαφορά όμως είναι ότι οι προγενέστερες μελέτες εστίαζαν σε συγκεκριμένες παραμέτρους που αξιολογούσαν εάν ο ύπνος είναι ποιοτικός, όπως είναι για παράδειγμα η διάρκειά του μέσα στη νύχτα.

Στη νέα εντούτοις μελέτη οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές τους μια βαθμολογία αναλόγως με το αν και κατά πόσον πληρούσαν καθεμία από τις προϋποθέσεις που όρισαν, αναζητώντας περισσότερες απαντήσεις και ενδελεχείς λεπτομέρειες των συνηθειών τους.

Επιπλέον, κατέγραψαν τυχόν τροποποιήσεις σε αυτές τις προϋποθέσεις με την πάροδο του χρόνου και συνεπακόλουθα τις αντίστοιχες αλλαγές στη συχνότητα των εγκεφαλικών και της καρδιοπάθειας.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, δήλωσαν συμμετοχή συνολικά 7.200 υγιείς άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κατά την έναρξή της είχαν ηλικία 50-75 ετών. Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση ενώ τρεις φορές κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους.

Οι πέντε κανόνες

Μεταξύ των ερωτημάτων που απάντησαν, ορισμένα εστίαζαν στις πέντε προϋποθέσεις του καλού ύπνου. Καθεμία από αυτές…