Το γεγονός ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ φαίνεται να έχει συμβάλει ελάχιστα στον κατευνασμό των εντάσεων

«Θα μπορούσε η Τουρκία να ξεκινήσει τον επόμενο πόλεμο στην Ευρώπη;». Το ερώτημα θέτει σε άρθρο της η βρετανική ιστοσελίδα Reaction, με αιχμή τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις απειλές Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα αλλά και την προσπάθεια της Άγκυρας να επανεμφανιστεί ως θαλάσσια δύναμη για πρώτη φορά μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μεσολαβώντας στην συμφωνία για το διάδρομο των σιτηρών.

Ο αρθρογράφος σημειώνει την απόφαση της Τουρκίας στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου απαγορεύοντας σε πολεμικά πλοία να τα διασχίζουν εμποδίζοντας έτσι τη Μόσχα να ενισχύσει την αρμάδα της στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν κατά Ελλάδας: «Αν συνεχίσετε θα τελειώσει η υπομονή μας – Ο,τι λέω το εννοώ»

Η διεκδικητική στάση της Άγκυρας ενισχύει τους φόβους

Τώρα, ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι η ολοένα και πιο διεκδικητική στάση της Άγκυρας στη θάλασσα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα σύγκρουση στην ήπειρο, επισημαίνει ο αρθρογράφος. Σημειώνει ότι η Τουρκία ξεκίνησε μία σειρά πολεμικών παιχνιδιών, αναπτύσσοντας 122 πλοία και περισσότερους από 12.000 ναυτικούς σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα σε μια επίδειξη δύναμης. Οι ασκήσεις ονομάστηκαν «Γαλάζια Πατρίδα», παίρνοντας έμπνευση από έναν αξιωματικό του ναυτικού που είχε δώσει υποσχέσεις περί ετοιμότητας «να κυματίσει την τουρκική σημαία σε όλες μας τις θάλασσες».

Αυτή η φιλοδοξία, σημειώνει το άρθρο, τη φέρνει σε σύγκρουση με τους γείτονές της. Αναφέρεται στις δηλώσεις Ερντογάν του Σαββάτου σημειώνοντας ότι διατύπωση μία λεπτή κεκαλυμμένη απειλή για ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η αμφισβήτηση των νησιών

Το δημοσίευμα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε μια σειρά από νησιά, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών τουριστικών προορισμών όπως η Ρόδος, η Λέσβος και η Κως. Επικαλούμενη μια σειρά συνθηκών που υπογράφηκαν πριν από περισσότερο από μισό αιώνα, η Άγκυρα επιμένει ότι η Αθήνα πρέπει να…