Στο Σεράγεβο, η Bundeswehr θα παράσχει υποστήριξη στην εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Σημαντικό κομμάτι της αποστολής θα είναι και το να πίνουν καφέ με τους πολίτες

Στην επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια, τα οποία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία επανέρχονται δυναμικά και στην ατζέντα της ΕΕ, στρέφει το βλέμμα της η Γερμανία.

Σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Γιατί η Γερμανία φοβάται την επιρροή του Πούτιν στα Βαλκάνια» το Spiegel σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η Bundeswehr αποχώρησε από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πριν από δέκα χρόνια και τώρα επιστρέφει με μια μίνι αποστολή. Ιδιαίτερα η Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής επιχείρησης. Μέρος της αποστολής: Η κατανάλωση καφέ».

  • Διαβάστε επίσης: «Πρέπει να κλείσουν τα ανοιχτά κεφάλαια των συνόρων»

Στην ανάλυση του το Spiegel αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το φθινόπωρο του 2012 ολοκληρώθηκε η αποστολή της Bundeswehr στη Βοσνία–Ερζεγοβίνη για τη διασφάλιση της ειρήνης μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, ο οποίος είχε ξεκινήσει 17 χρόνια νωρίτερα. Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε (FDP) και ο Υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU) είχαν δηλώσει σε κοινή τους επιστολή προς την Μπούντεστανγκ ότι οι εγχώριες δυνάμεις βρίσκονταν σε θέση να εγγυηθούν την Ασφάλεια στη χώρα. «Η ανάγκη για μια αποτρεπτική στρατιωτική παρουσία υποχωρεί ολοένα και περισσότερο στο παρασκήνιο», έγραφαν οι Βεστερβέλε και ντε Μεζιέρ. Το μήνυμά τους: Η αποστολή είχε ολοκληρωθεί.

Η κρίση των υπουργών δεν δικαιώθηκε από την Ιστορία

»Η κρίση των δύο Υπουργών μάλλον δεν δικαιώνεται από την Ιστορία, καθώς η αποστολή σταθεροποίησης Eufor Althea υπό την ηγεσία της ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στη Βοσνία–Ερζεγοβίνη με περίπου 1.100 στρατιώτες από 19 έθνη. Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, από σήμερα τα έθνη θα γίνουν 20: Η γερμανική σημαία θα υψωθεί ξανά στο Camp Butmir.

»Το γερμανικό σώμα θα σταθμεύσει στην περιοχή υπό την ηγεσία του Αντισυνταγματάρχη Στέφαν Χόφμαϊστερ. Αρχικά, εννέα στελέχη της Bundeswehr θα ρυθμίσουν την ένταξη των Γερμανών στρατιωτών στην υπό την αυστριακή ηγεσία αποστολή στο Σεράγεβο. Το γερμανικό σώμα θα αυξηθεί σε 25 άτομα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να…