Δημοσίευμα της Washington Post αναλύει τη ρωσική εμπλοκή σε προεκλογικές εκστρατείες διαφόρων χωρών ανά τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα άρθρο της δημοσιογράφου Missy Ryan υποστηρίζει πως η Ρωσία, το 2014, διοχέτευσε μυστικά τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα και υποψηφίους, σε περισσότερες από είκοσι χώρες ανά τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα πέρα από τα σύνορά της, όπως αναφέρει μια πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. 

Σύμφωνα με την Washington Post, η Μόσχα σχεδίασε να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα ως μέρος της κρυφής εκστρατείας της για την αποδυνάμωση των δημοκρατικών συστημάτων και την προώθηση παγκόσμιων πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες θεωρούνται ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την έκθεση την οποία ζήτησε η Διοίκηση Biden το περασμένο καλοκαίρι. 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος – όπως και άλλοι αξιωματούχοι – μίλησε σε δημοσιογράφους την Τρίτη υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει ορισμένα από τα ευρήματα της έκθεσης σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της δυνατότητας της Ρωσίας να επηρεάζει τα πολιτικά συστήματα σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και αλλού.

«Ρίχνοντας φως στη ρωσική πολιτική μυστικών χρηματοδοτήσεων και τις ρωσικές προσπάθειες να υπονομευθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες, προειδοποιούμε αυτά τα ξένα κόμματα και τους υποψηφίους ότι αν αποδεχτούν κρυφά ρωσική χρηματοδότηση, μπορούμε και θα το αποκαλύψουμε», είπε ο αξιωματούχος.

Χώρες όπου εντοπίστηκαν τέτοιες δραστηριότητες είναι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Μαδαγασκάρη και, ενδεχομένως, ο Ισημερινός, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μια ασιατική χώρα, την οποία αρνήθηκαν να κατονομάσουν, όπου όπως είπαν, ο Ρώσος Πρέσβης έδωσε εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σε έναν υποψήφιο για την Προεδρία.

Είπαν επίσης ότι δυνάμεις που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν χρησιμοποιήσει επίσης εταιρείες-βιτρίνες, δεξαμενές σκέψης και άλλα μέσα για να επηρεάσουν πολιτικά γεγονότα, μερικές φορές προς όφελος ακροδεξιών ομάδων. 

Ο…