Η γερμανική Εξωτερική Πολιτική «διεξαγόταν μέχρι τώρα τις περισσότερες φορές πίσω από κλειστές πόρτες» τώρα η Μπέρμποκ ζητά τη γνώμη των πολιτών

Νέα ήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας φέρνει η Αναλένα Μπέρμποκ. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα Welt σε άρθρο με τίτλο «ο νέος δρόμος της Μπέρμποκ», η γερμανική Εξωτερική Πολιτική «διεξαγόταν μέχρι τώρα τις περισσότερες φορές πίσω από κλειστές πόρτες. Τώρα η Υπουργός αναζητά την ανατροφοδότηση από τους πολίτες».

«Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητά συμβουλές από τους πολίτες. Την περασμένη Πέμπτη, δεκάδες συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις του «Διαλόγου με τους Πολίτες για τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» συμμετείχαν σε μια «Open Situation Room» εκδήλωση στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία επεξεργάστηκε διάφορα σενάρια κρίσης στη γερμανική Εξωτερική Πολιτική» σημειώνει το δημοσίευμα.

  • Διαβάστε επισης: Η Ουκρανία βάζει τέλος στην πολιτική ίσων αποστάσεων – Τι απέδειξε η Μπέρμποκ και πώς θα το αξιοποιήσει η Ελλάδα

Επισημαίνει δε ότι λίγο καιρό πριν, το Υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει από τα τοπικά γραφεία καταγραφής τις διευθύνσεις 3.000 πολιτών, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. 350 άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του «Διαλόγου με τους Πολίτες». Στη συνέχεια ζητήθηκε από περίπου επτά άτομα ανά πόλη να μεταβούν στο Βερολίνο.

Στην πρωτεύουσα οι προσκεκλημένοι θα πρέπει τώρα εργαζόμενοι σε Ομάδες Εργασίας να ετοιμάσουν προτάσεις επί διαφόρων σεναρίων κρίσης.

Το Σεπτέμβριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα

Το άρθρο αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο, η Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) προτίθεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στο Βερολίνο. Η WELT τα έχει ήδη στη διάθεσή της. Τα αποτελέσματα δεν είναι αντιπροσωπευτικά, τονίζουν κορυφαία στελέχη του Υπουργείου.

Παρέχουν όμως μια εικόνα της διάθεσης στη Γερμανία και οδηγούν σε ορισμένες περιπτώσεις σε αξιοσημείωτα συμπεράσματα. Επιπλέον, δίδουν την αίσθηση ότι ένα χρόνο πριν, όταν η κατάσταση σε ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής στην Ευρώπη ήταν πολύ πιο χαλαρή, τουλάχιστον από τη σκοπιά του Βερολίνου, οι συστάσεις θα ήταν πιθανώς πολύ διαφορετικές.

Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι: Οι…